Korkeimman oikeuden tuore päätös työntekijöiden tasapuolisesta kohtelusta

KKO työntekijöiden tasapuolinen kohtelu

Kuva: Wesley Tingey / Unsplash

Tausta

Korkeimman oikeuden 17.12.2024 antama päätös KKO:2024:80 liittyi yhtiöön, joka oli osakekaupan seurauksena tullut osaksi konsernia. Yhtiö oli sittemmin ottanut työsuhteeseen kaksi uutta työntekijää. Yhtiö maksoi näille uusille työntekijöille pienempää palkkaa kuin sellaisille samaa tai samanarvoista työtä tehneille työntekijöilleen, jotka olivat olleet yhtiön palveluksessa jo ennen osakekauppaa, ja joiden työsuhteen ehdot olivat säilyneet osakekaupan yhteydessä ennallaan. Uusien työntekijöiden palkat vastasivat samasta tai samanarvoisesta työstä konsernissa yleisesti maksettuja palkkoja.

Yhtiön perustelut

Yhtiö perusteli palkkaeroja erityisesti seuraavilla seikoilla:

1. Osakekaupassa oli ollut kyse liikkeen luovutukseen rinnastettavasta tilanteesta; ja

2. Konserni toimi kuten yksi työnantaja ja yhtiö pyrki yhdenmukaistamaan palkkauskäytäntöään konsernissa yleisesti noudatetun palkkauskäytännön kanssa.

Korkeimman oikeuden kanta

Korkein oikeus ei hyväksynyt yhtiön esittämiä perusteluita.

Korkein oikeus toi ensin esiin tasapuolisen kohtelun vaatimusta koskevan säännöksen ja sen esitöissä todetun lähtökohdan, jonka mukaan tasapuolista kohtelua arvioitaessa tilanteiden vertailukelpoisuus ratkaistaan työnantajakohtaisesti ottaen huomioon työntekijöiden asema ja tehtävät työpaikalla.

Tämän jälkeen korkein oikeus totesi, että

1. osakekauppa ei rinnastu liikkeenluovutukseen, joka on hyväksyttävä syy palkkaerojen (hetkelliselle) syntymiselle. Osakekaupassa työnantaja ei muutu eikä työnantaja tule sidotuksi toisen työnantajan soveltamaan palkkausjärjestelmään siten kuin liikkeen luovutuksessa tapahtuu. Tästä syystä osakekauppa ei oikeuta poikkeamaan tasapuolisen kohtelun vaatimuksesta; ja, että

2. palkkojen konsernitasoiselle tarkastelulle ei ollut perusteita. Työsopimukset ovat voimassa työntekijöiden ja kunkin konserniin kuuluvan erillisen yhtiön välillä eikä käsillä ollut tilanne, jossa työnantajakohtaisesta tarkastelusta olisi sääntelyn tai aiemman oikeuskäytännön perusteella taikka muutoin ollut perusteltua poiketa.

Pääasiassa yllä todetuin perustein korkein oikeus katsoi ennakkopäätöksessään, että palkkaeroille ei ollut hyväksyttävää syytä ja, että yhtiö oli näin ollen menettelyllään rikkonut työsopimuslain mukaista tasapuolisen kohtelun vaatimusta.

”Se niin sanottu villakoiran ydin”

Ennakkopäätöksen ydin on se, että tasapuolisen kohtelun vaatimusta (kuten muitakin työnantajan velvollisuuksia suhteessa työntekijöihinsä), tulee lähtökohtaisesti arvioida yhtiökohtaisesti myös konserneissa ja muissa yritysryhmissä. Korkein oikeus tuo ennakkopäätöksessä kuitenkin esiin, että tästä lähtökohdasta voi kuitenkin joissain tilanteissa olla perusteita poiketa. Tällainen tilanne voi korkeimman oikeuden mukaan olla käsillä esimerkiksi silloin, kun yhtiöt VAIN YHDESSÄ muodostavat toiminnallisen ja taloudellisen kokonaisuuden JA työntekijät tekevät samaa työtä samalla työpaikalla eri yhtiöiden palveluksessa.

Terhi Lehtopolku


Kirjoittaja:

Asianajaja Terhi Lehtopolku neuvoo asiakkaitamme kaikissa niin  kotimaisten kuin kansainvälistenkin yritysten työoikeudellisissa asioissa,  joihin kuuluu neuvonta kaikissa työsuhteen eri vaiheissa, työ-, johtaja-, salassapito-, kilpailukielto-, työsuhteen päättämis- ja sovintosopimusten laadinta, työoikeudellisten uudelleenjärjestelyiden kuten ulkoistamisten ja yhteistoimintamenettelyiden toteuttaminen sekä työsuhteisiin liittyvissä riidoissa edustaminen välimies- ja tuomioistuinmenettelyissä.