Työ- ja elinkeinotoimistot eli tuttavallisemmin TE-toimistot lakkautetaan ja julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy TE-toimistoilta kuntien ja kuntien muodostamien työllisyysalueiden työvoimaviranomaisille 1.1.2025.
Mikä on työllisyysalue?
Työllisyysalueella tarkoitetaan useamman kunnan yhdessä muodostamaa ”yhteistoiminta-aluetta”. Yhdenvertaisuuden ja riittävien resurssien turvaamiseksi kunta voi järjestää palvelut itsenäisesti vain, jos sen työvoiman määrä on vähintään 20 000 henkilöä. Kuntien, joiden työvoiman määrä jää alle 20 000 henkilön, tulee sopia tehtävän hoitamisesta yhteistoiminnassa jonkin muun tai muiden kuntien kanssa.
Työllisyysalueista yhteensä
- 39 tulee järjestämään työvoimapalvelut vastuukuntamallilla
- 2 tulee järjestämään työvoimapalvelut kuntayhtymämallilla (Suupohjan ja Kympin työllisyysalueet)
- 4 kuntaa tulee järjestämään työvoimapalvelut itse (Lahti, Kouvola, Helsinki ja Vantaa)
Mikä työvoimaviranomainen on toimivaltainen?
Työntekijä
Työvoimaviranomaisen tulee tarjota palveluja henkilöasiakkaille, joilla on koti- tai toimipaikka kyseisen kunnan tai työllisyysalueen toimialueella. Jos henkilöllä ei ole kotikuntaa Suomessa tai hänen kotikuntansa on Ahvenanmaan maakunnassa, palvelujen tarjoamisesta vastuussa oleva taho määräytyy henkilön pääasiallisen oleskelupaikkakunnan mukaan.
Henkilöasiakas voi hakea palvelua myös muulta kuin kotikuntansa mukaan määräytyvältä työvoimaviranomaiselta, jos hän asuu tai oleskelee muussa kunnassa tai muun työllisyysalueen kunnassa säännönmukaisesti tai pitempiaikaisesti työn, opiskelun, vapaa-ajan vieton, lähiomaisen tai muun läheisen asumisen tai muun vastaavan syyn vuoksi.
Työnantaja
Työvoimaviranomaisen on tarjottava työvoimapalveluja työnantajalle tämän koti- tai toimipaikasta riippumatta. Työnantaja voi näin ollen asioida haluamassaan työvoimaviranomaisessa.
Muuta huomioitavaa
TE-toimistojen lakkauttamisen myötä tapahtuu määrättyjä muutoksia. Esimerkiksi
- Asiointipaikkojen määrä muuttuu: Suomeen syntyy 45 kuntien muodostamaa työllisyysaluetta. Vertailun vuoksi on hyvä todeta, että alueellisia TE-toimistoja on Suomessa nyt 15 ja näillä alueellisia toimipisteitä huomattavasti tätä enemmän;
- Asiointipaikkojen sijainti muuttuu: asiointipaikkoihin ja asiointikanaviin tulee muutoksia, koska useat TE-toimistojen asiointipaikat lakkautetaan ja asiointi tulee tapahtumaan kuntien uusissa asiointipisteissä; ja
- Työvoimapalvelut muuttuvat: Esimerkiksi 55 vuotta täyttäneiden turvaa lisätään entisestään ottamalla käyttöön työllistämistuki, joka on palkkatuen kaltainen työnantajalle palkkakustannuksiin myönnettävä tuki laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä.
Työoikeudellisessa mielessä on hyvä huomioida, että työnantajan aiempi asiointi TE-toimistojen kanssa tapahtuu jatkossa työvoimaviranomaisten kanssa. Tästä seuraa esimerkiksi, että työnantajan on 1.1.2025 alkaen
- ilmoitettava työntekijöiden irtisanomisesta viipymättä työvoimaviranomaiselle eikä TE-toimistolle, jos 7 luvun 3, 4, 7 tai 8 §:ssä tarkoitetuilla taloudellisilla tai tuotannollisilla perusteilla irtisanottavia työntekijöitä on vähintään 10;
- annettava muutosneuvotteluita koskeva neuvotteluesitys työvoimaviranomaiselle eikä TE-toimistolle; ja
- selvitettävä julkiset työvoimapalvelut, jotka liittyvät toimintasuunnitelmaan työvoimaviranomaiselta eikä TE-toimistolta.
Lisää tietoa asiasta löydät muun muassa:
- https://tem.fi/tyollisyysalueet
- https://tem.fi/te-palvelut-2024-uudistus
- https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-te-palvelut-2024-uudistuksesta
Terhi Lehtopolku
Kirjoittaja:
Asianajaja Terhi Lehtopolku neuvoo asiakkaitamme kaikissa niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin yritysten työoikeudellisissa asioissa, joihin kuuluu neuvonta kaikissa työsuhteen eri vaiheissa, työ-, johtaja-, salassapito-, kilpailukielto-, työsuhteen päättämis- ja sovintosopimusten laadinta, työoikeudellisten uudelleenjärjestelyiden kuten ulkoistamisten ja yhteistoimintamenettelyiden toteuttaminen sekä työsuhteisiin liittyvissä riidoissa edustaminen välimies- ja tuomioistuinmenettelyissä.